Aventură în aer liber cu Kaisa Tiivel

Cum să obțineți cele mai bune rezultate din fotografiile de acțiune.

Kaisa este un fotograf de acțiune pasionat din Voss, Norvegia, și o mamă singură cu patru copii. I-a plăcut să fotografieze toată viața ei și a început mai serios în 2015. După ce a fotografiat totul, de la familie la imobiliare, acum și-a găsit nișa în fotografiile de acțiune și de nuntă. 

În luna mai, am fost rugată de Focus Nordic să scriu un articol despre mine și despre fotografiile mele, împreună cu câteva fotografii. Am 32 de ani și încă nu sunt în stare să spun nu la lucrurile pe care nu le pot face! Așa că, firește, am spus da, fără nicio problemă! 

Copiii mei au vacanță. Am patru copilași, mici ființe nevoiașe care se plictisesc continuu. Cei doi băieți ai mei, de patru și șase ani, sar pe canapea. Ei au două surori aproape adolescente pe care nu le pot zări acum, dar îmi dau seama că una dintre plantele mele trebuie udată, așa că mă ridic și o fac. Știu că voi fi distrasă de copiii mei și de mine însămi foarte des. Am ADHD, sunt mama a patru copii, fac parașutism și îmi place fotografia. Ei bine, nu credeți că este o combinație amuzantă?! 

Articolul: În iulie m-am hotărât să încerc pentru a douăzecea oară și să reușesc să-l termin la sfârșitul lui august! 

În calitate de fotograf, mă consider o persoană vizuală. Deodată îmi vine o idee în cap și apoi încerc să îmi dau seama cum, unde, cu ce echipament, cu cine, când? Îmi fac un plan! Dar atunci când fotografiezi sporturi extreme, în special caiac-canoe, unde ai doar câteva opțiuni de locație și aceste locații nu sunt întotdeauna disponibile, atunci pur și simplu primești ceea ce primești. Uneori am senzația că am dat lovitura, alteori e doar "meh"... Am mai multe idei în cap decât am reușit să pun pe fotografii, dar am răbdare, trebuie să am. 

Când mă gândesc în trecut, îmi amintesc întotdeauna acele momente cu aparatul foto. Îmi amintesc entuziasmul ciudat pe care îl aveam de fiecare dată când mi se permitea să am una cu mine în excursiile școlare. Dar prima mea amintire datează undeva între 1993-1994. Am găsit la bunicii mei un vechi aparat analogic stricat, era de culoare argintie. Mă jucam cu el și mă prefăceam că fac poze tot timpul. Până când a dispărut, bunicul meu l-a aruncat pentru că era stricat. După aceea am primit înghețată. La școală îmi plăcea să fac fotografii, dar nu m-am alăturat niciodată unui grup foto. Îmi spuneam că sunt nașpa, dar adevărul este că îmi era prea frică să mă alătur. Am făcut fotografii cu câțiva dintre prietenii mei și cu puțină natură. 

Mai târziu, am făcut poze cu copiii mei, macros, peisaje, peisaje de râu și peisaje nocturne. Și apoi am început cu lucrări plătite, cum ar fi fotografii de familie, bebeluși, câteva confirmări și nunți. Apoi am adăugat o dronă! Și am fost ca și cum aș fi vrut să mă duc mare sau nimic. Am cumpărat un DJI Inspire, l-am prăbușit în copac. A lovit o piatră și a căzut în râu. Am vândut ce mai rămăsese din ea și mi-am luat una nouă, mai rece, ediția neagră. Din nefericire, la al treilea zbor, brusc nu am mai avut control asupra lui și a zburat spre un perete mare de munte. S-a blocat în vârful unui mesteacăn înalt și subțire, mergând în continuare cu toată viteza. Pentru o secundă m-am gândit să tai copacul, dar în loc de asta m-am urcat, făcând tingeling acolo, imediat ce m-am târât m-am tăiat în braț. Am avut cicatrici timp de câțiva ani, până când s-au estompat. Drona a stat în reparații și service timp de 6 luni până când au reușit să actualizeze GPS-ul. Am vândut-o. Acum am Mavic 2 pro. 

În 2018 m-am mutat la Voss. Bineînțeles, a trebuit să învăț schi slalom. Așa că m-am dus în stațiune, am împrumutat schiuri și am întrebat unde ar trebui să merg, nu mai făcusem niciodată așa ceva. Tipul a arătat spre zona pentru copii, am râs, nici vorbă să mă duc acolo! M-am dus direct în vârf! Mi-a luat o oră sau două, dar am coborât, vânătă și dezamăgită. Am uitat să-mi dau seama cum să mă opresc în prealabil. Așa că m-am dus acasă, direct pe YouTube și am adăugat oprirea și întoarcerea la abilitățile mele. A doua oară, am reușit. 

La scurt timp după aceea m-am dus să fotografiez schiul. Aveam o senzație ciudată de fericire după fiecare fotografie. Nu a durat mult până când am devenit dependentă și am vrut mai mult! Aveam un 5D mk2 și un obiectiv de portret de 85 mm. Așa că a trebuit să fac toată focalizarea manual. Dar, în cele din urmă, am schimbat de câteva ori aparatele foto și obiectivele până când am ajuns să am 1DX și 70-200mm. Încă este combinația mea preferată. 


Dimineața devreme în stațiune cu Cato Lægreid. Uneori, simplu este cel mai bine! 
Canon EOS 7D Mark II cu Tamron 45mm f/1.8 
1/2500sek, f/4, ISO 100 


Cato Lægreid. Uneori nu există praf și trebuie să faci ce e mai bun din ceea ce ai, în acest caz mi-a plăcut detaliul înghețat format de vânt în zăpadă și l-am folosit în prim-plan. 
Canon EOS 7D Mark II cu Samyang 14mm f/2.8 Fish eye. 
1/2500sek, f/5, ISO 100 


Cato Lægreid. Din nou, zăpadă tare, dar fulgii au făcut ca fotografia să arate destul de bine, chiar dacă nu am făcut nimic cu ea înainte de 2 ani de la realizarea ei. Morala - nu ștergeți niciodată fotografiile în care nu vedeți potențial. Abilitățile tale de editare și gusturile tale în materie de fotografie se vor îmbunătăți și se vor schimba în timp! 
Canon EOS 7D Mark II cu Samyang 14mm f/2.8 Fish eye 
1/3200sek, f/2.8, ISO 100 

 

În vara anului 2019 am făcut un curs de parașutism. Am fotografiat o mulțime de aterizări și am făcut multe filmări cu schițe. Viteza este cuvântul cheie, deoarece la fiecare 20 de minute un nou grup aterizează, așa că este un loc perfect pentru a exersa capturarea subiecților care se mișcă rapid. 

De când fac parașutism, îmi petrec mult timp la Skydive Voss, fie că fac parașutism, fie că stau pe aici sau filmez aterizări. Parașutiștii profesioniști sunt foarte amuzanți de fotografiat și sunt foarte dornici să facă chestii sketchy! La fel și eu! Unul dintre cele mai amuzante lucruri pe care le-am filmat a fost swooping-ul (aka aterizări de mare viteză), cu mine întins la sol și Nick Reyes coborând deasupra mea cât mai jos posibil! Cea mai apropiată fotografie a fost atât de aproape încât nu a încăput în cadru cu obiectivul ultraangular. Nu aș face niciodată acest lucru cu cineva pe care nu-l cunosc și în care nu am încredere! 


Tom Keelan. Aceasta a fost prima dată când am încercat să fac fotografii de aproape cu parașutiști. Având în vedere că toți mă cunosc bine, iar eu îi cunosc pe ei, este suprarealist să merg și să fotografiez acolo. Este ca și cum parașutiștii m-ar ataca zburând deasupra și aproape de mine. Dar dacă nu ești cunoscut în comunitatea parașutiștilor este important să cunoști regulile de siguranță și să cunoști parașutiștii! Vă promit că le place să fie fotografiați! 
Canon EOS 7D Mark II cu Samyang 14mm f/2.8 Fish eye. 
1/800sek, f/2.8, ISO 100 

Karsten Langeland 
Uneori ne plictisim, iar atunci când te plictisești apar cele mai bune idei. Bombele fumigene se folosesc de obicei în cădere liberă sau la aterizare și se fixează la glezne. Îmi place să cred că am fost primul care a adăugat fum pe un teren de aterizare. Bineînțeles că am avut nevoie de permisiune din cauza traficului de zbor și am anunțat pilotul și ceilalți parașutiști de planurile noastre cu fum. Doar parașutiștii profesioniști și experimentați care lucrează acolo au avut voie să aterizeze prin fum. 
Canon EOS 1DX cu Tamron 70-200mm f/2.8 
1/2500sek, 114mm, f/2.8, ISO 100 

După ce m-am mutat la Raundalen, în Voss, lângă unul dintre cele mai bune râuri din lume pentru caiac-canoe, am gustat pentru prima dată din fotografiatul caiacului și am devenit dependent. 

Prima mea ședință foto a fost cu Dag Sandvik, care le-a luat cu el pe Sasha Vales Toledano și Mia Derdau. Eram entuziasmată și foarte încrezătoare în abilitățile mele. Ei bine, totul a mers prost! Am pierdut un card SD cu cea mai bună parte a fotografiilor, iar fotografiile cu care am rămas au fost proaste. Partea pozitivă este că am devenit prieten apropiat cu Sasha și cu ea am aranjat multe alte excursii de caiac de ape albe pe care să le fotografiez! Din păcate, s-a mutat înapoi în Franța. 


Sasha Vales Doledano care aleargă pe una dintre cele mai înalte trei cascade din Voss, Nosebreaker. Numele, după cum vă puteți aștepta, vine de la nasurile rupte și sângerânde după ce se aruncă de aici. 
Canon EOS 5D Mark III cu Tamron 70-200mm f/2.8 
1/3200sek, 144mm, f/2.8, ISO 100 


Mathias De Ferrari Bøhme, Mjølfjell. 
Canon EOS 1DX cu Tamron 70-200mm f/2.8 
1/1250sec, 74mm, f/3.2, ISO 100 

Sasha Vales Doledano, Coffin drop. Aceasta este prima mea fotografie bună de caiac. 
Canon EOS 7D Mark II cu Tamron 70-200mm f/2.8 
1/2000sek, 123mm, f/2.8, ISO 100 

 

Fotografierea caiacului a devenit lucrul meu preferat. Am petrecut mult timp lângă râu, am ajuns să cunosc mulți caiaciști și, nu în ultimul rând, râul. Râul nu este niciodată la fel ca ieri, nivelul apei poate crește și scădea într-o oră. Unghiul soarelui, lipsa soarelui sau ploaia face dificilă găsirea unui loc bun pentru o fotografie perfectă. Uneori nu există deloc posibilități de ales. Cea mai grea parte este să alergi, să urci și să cobori, să te împingi prin tufișuri dese, să treci prin mlaștini și să uiți că mănânci fructe de pădure... Ei bine, ultima parte este de fapt destul de plăcută! 

Totuși, voi continua să fotografiez și alte lucruri, deoarece este o modalitate bună de a exersa unghiurile, obiectivele și de a aduna idei noi pentru a încerca fotografii de caiac. 

La sfârșitul lunii iunie 2022, am fotografiat Campionatul Mondial de Extreme Kayak din Voss. Nu este același lucru ca atunci când planificam ședințe foto, dar am obținut câteva fotografii de care am fost mulțumit. 


Adrian Mattern, atlet RedBull, jucând după calificările la Campionatul Mondial de Caiac Extrem 2022 de la Voss. 
Canon EOS 1DX cu Tamron 70-200mm f/2.8 
1/2500sek, 200mm, f/2.8, ISO 100 


Fabian Tandler la semifinale la Extreme Kayaking World Championships 2022 în Voss. 
Canon EOS 1DX cu Tamron 70-200mm f/2.8 
1/2000sek, 200mm, f/2.8, ISO 100 

  

De obicei, primesc un apel pentru a filma cu 30 de minute până la o oră înainte de a mă întâlni la "intrare". Înainte ca toată lumea să se urce pe râu, se face un plan rapid cu privire la locul unde vom trage. De aici încolo, comunicarea este aproape nulă și se folosește "limbajul semnelor" propriu caiacilor. Mi-a luat ceva timp, cu multe erori și încercări, până să înțeleg ce încearcă să-mi spună. 

Milky Wave (val de surfing pe râu) este o priveliște rară, are nevoie de o cantitate mare de apă și durează doar o oră sau două. Am avut o singură șansă anul trecut, dar mi-au plăcut rezultatele, chiar dacă ploua torențial și era destul de întuneric. 


Dag Sandvik jucând/practicând pe valul Milky. 
Canon EOS 1DX cu Tamron 70-200mm f/2.8 
1/1250sek, 154mm, f/2.8, ISO 100 

Julian Stocker. De asemenea, Milky Wave. Sunt obsedată de modul în care apa îl îmbrățișează în această fotografie. Zonele întunecate ca apa însăși sau rocile fac fotografiile mai interesante și mai plăcute de privit. Această fotografie a fost făcută într-o seară ploioasă și era destul de întuneric la început. Cu toate acestea, nu am folosit un ISO mai mare de 200 
Canon EOS 1DX cu Tamron 70-200mm f/2.8 
1/1000sek, 200mm, f/2.8, ISO 200 

 

Pe 17 mai 2021 (ziua națională a Norvegiei) am fost întrebat dacă pot filma saltul de bază. A fost prima dată când am făcut-o. Să urci pe munte dis-de-dimineață, într-o companie bună și cu multe râsete, este o experiență în sine. Dar, băiete, am avut emoții acolo sus, mi-e frică de înălțimi, iar pentru mine a fost ca și cum aș fi făcut primul meu basejump în loc să fotografiez. Tremuram când am terminat și am coborât foarte repede la o suprafață mai sigură! Dacă vă întrebați cum de pot să sar cu parașuta dacă mi-e frică de înălțime, ei bine, cam nu ai aceeași senzație de înălțime la 4000m, e ca și cum ai privi cum google maps zboară foto în vânt. 


Săritori de bază deasupra unui lac. Am fost rugat să fotografiez saltul de bază din17 mai în Granvin. Lacul face ca fotografia să fie foarte artistică/minimalistă. 
Canon EOS 5D Mark III cu Tamron 70-200mm f/2.8 
1/1000sek, 200mm, f/2.8, ISO 100 

Ludvig Felix Lorentzen,17 mai, salt de bază. 
Canon EOS 5D Mark III cu Tamron 70-200mm f/2.8 
1/1000sek, 131mm, f/2.8, ISO 100 

  

Fotografierea sporturilor în acțiune și neplanificate este o modalitate foarte generoasă de a mă exprima. Simt emoție atunci când sunt în drum spre locație. În timp ce fotografiez sunt concentrat și capabil să gândesc rapid, mă simt aproape ca și cum adrenalina îmi trece prin corp. După ședința foto mă simt relaxată și fericită, entuziasmată să văd ce am obținut pe marele ecran. La fel ca parașutismul, dar este mai degrabă genul meu de sport extrem. 


Martin Vonheim și Dag Sandvik m-au rugat să mă alătur lor în ianuarie. După ce i-am fotografiat pe Nosebreaker, am văzut acele cuburi mari de gheață. Trebuia neapărat să fac o fotografie! 
Canon EOS 1DX cu Tamron 70-200mm f/2.8 
1/400sek, 200mm, f/2.8, ISO 400 


Manu Vink Wackernagel și-a rupt paleta când a căzut din Nosebreaker. A fost un moment înfricoșător. Fără vâslă ești neajutorat, iar cascada te poate absorbi cu ușurință dacă nu reușești să scapi. 
Canon EOS 5D Mark III cu Tamron 70-200mm f/2.8 
1/4000sek, 182mm, f/2.8, ISO 100 


Canon EOS 7D Mark II cu Tamron 70-200mm f/2.8
1/2000sek, 70mm, f/2.8, ISO 100


Canon EOS 7D Mark II cu Samyang 14mm f/2.8
1/2500sek, 14mm, f/5, ISO 100

Focus Nordic AB Bucureşti Sectorul 2, Strada GARA HERĂSTRĂU, Nr. 4D, BIROUL E18, Bloc C, Etaj 5

Găsiți pe hartă

Abonează-te la buletinul informativ

Primiți cele mai recente știri despre produse, inspirație și oferte speciale.

©2024 Focus Nordic