Cardurile de memorie sunt disponibile în mai multe forme, dimensiuni și viteze diferite. Cele mai multe aparate foto au spațiu doar pentru un singur tip de card, dar pe unele aparate foto și camere video profesionale există uneori spațiu pentru două carduri diferite. Cardul numit SD (Secure digital) este de departe cel mai răspândit card din aparatele foto actuale, dar mai există și MicroSD, CFexpress, XQD și CFast. Cardurile SD standard sunt utilizate, printre altele, de aparatele foto compacte, aparatele foto de sistem și camerele video. În funcție de scopul pentru care urmează să fie utilizat un card de memorie, sunt necesare viteze de transfer diferite.
Fotografiile cu imagini statice cu imagini unice funcționează în mod normal cu o rată de transfer redusă a cardurilor de memorie, în timp ce înregistrările video 4K din zilele noastre sau dacă filmați mai multe imagini într-o secvență de rafală necesită adesea un card rapid și de dimensiuni mari, cu o rată de transfer ridicată și stabilă. Pentru ca utilizatorul să găsească mai ușor cardul de memorie potrivit și în funcție de scop, există anumite semne și simboluri pe pagina frontală a cardului care vă informează despre performanța acestuia. În acest ghid, trecem în revistă toate simbolurile și tipurile de carduri, astfel încât să puteți profita la maxim de creativitatea dumneavoastră!
SD (Secure Digital)
După cum am menționat, cardul SD este cel mai comun card de memorie pentru toate camerele foto. Acesta vine într-o varietate de capacitate și viteză, în funcție de ceea ce aveți nevoie. Mai jos vă explicăm toate numerele și specificațiile tehnice, astfel încât să obțineți cardul potrivit pentru aparatul dumneavoastră.
1: Viteza de citire
2: Capacitate
3: Tipul de card
4: Clasa de viteză video
5: Clasa de viteză UHS
6: Clasificarea clasei de viteză
1. 300 MB/s - Viteza de citire
Aceasta este viteza maximă de citire a cardului, exprimată de obicei în Megabytes pe secundă (MB/s).
2000x
Acesta este un alt mod (destul de învechit) de exprimare a vitezei maxime de citire.Identificatorul "x" a fost adoptat inițial de Lexar și, de atunci, implementat de multe mărci de carduri din industrie. Cu cât este mai mare numărul de dinaintea simbolului de viteză "x", cu atât este mai mare performanța cardului de memorie. Fiecare "x" reprezintă 15 MB/s. De exemplu, vă puteți da seama cât de rapid este un card 1000x în KB/s înmulțind 150 cu 1.000 și convertind KB/s în MB/s prin împărțirea la 1.000 (răspunsul este 150 MB/s). Puteți, de asemenea, să vă bazați pe viteza de 300 MB/s declarată pentru un card.
2. 128 GB - Capacitate
Aceasta este capacitatea cardului: Cardurile SDHC variază între 16 GB și 32 GB, iar cardurile SDXC între 64 GB și 1 TB.
3. SD XC - Tipul de card
Acesta este tipul de card; diferitele tipuri de carduri utilizează formate de fișiere diferite, iar cardurile mai noi nu vor funcționa în cititoarele de carduri mai vechi.
4. V.90 - Clasa de viteză video
O clasă de viteză de scriere constantă pentru înregistrarea video. Există trei tipuri de clase de viteză, "Clasa de viteză UHS" și "Clasa de viteză video". Aceste clase de viteză asigură viteza constantă necesară pentru înregistrarea video prin desemnarea unei performanțe minime de scriere, care include V6, V10, V30, V60 și V90. Clasa de viteză V6 înseamnă că performanța cardului de memorie trebuie să ajungă la 6 MB/s, V10 este de 10 MB/s și V30 este de 30 MB/s, și așa mai departe V60 și V90 pot fi aplicate la înregistrări video de înaltă rezoluție și de înaltă calitate 8K, iar V6, V10 și V30 pot fi aplicate la rezoluții 4K.Producătorul SD va imprima aceste simboluri de clasă de viteză pe cardul de memorie (V60, V90...etc.). Aceste simboluri ale clasei de viteză vor indica pentru cardurile de memorie SDHC, SDXC UHS-I, UHS-I și SD, ajutându-i pe utilizatori să decidă cea mai bună combinație pentru o înregistrare fiabilă.
5. II, UHS - Clasa de viteză UHS
UHS înseamnă "Ultra High Speed" (viteză foarte mare) și se referă la tehnologia care permite viteze mai mari ale interfeței de bus pe cardurile Secure Digital High Capacity (SDHC) și Secure Digital Extended Capacity (SDXC). Vechea clasă UHS-I definește viteze de interfață de până la 104 MB/sec. Un card SDHC sau SDXC care suportă "UHS" ar putea avea performanțe de până la 104 MB/sec. UHS-II este noua generație UHS, UHS-II îmbunătățește vitezele interfeței până la 312MB/s care
6. U3 - Clasificarea clasei de viteză
Indică cât de repede poate fi transferat conținutul video pe cardul de memorie. UHS-I permite viteze maxime de transfer de 104 MB/s, în timp ce UHS-II permite viteze maxime de transfer de 312 MB/s. În cadrul clasei de viteză UHS există două denumiri, U1 și U3, care reprezintă viteze minime de scriere de 10 MB/s și, respectiv, 30 MB/s.
Clasa 10
Este o clasificare mai veche a clasei de viteză. Este redundantă față de clasa de viteză UHS, dar mulți producători de carduri o includ și pe aceasta, deoarece multe produse de consum încă recomandă produse bazate pe vechiul standard. Clasa 10 este cea mai rapidă dintre vechile clasificări ale clasei de viteză, iar un card de clasa 10 este verificat să nu scrie niciodată mai încet de 10 MB/s.