Care este cel mai bun card de memorie pentru aparatul dumneavoastră foto?

2024-04-22
Fotografie: Lexar

Cardul de memorie este, probabil, cea mai mică piesă din echipamentul aparatului foto, dar, în același timp, probabil cel mai important lucru alături de aparatul foto. Uneori, alegerea cardului de memorie potrivit pentru aparatul dumneavoastră foto poate fi o adevărată provocare. În acest ghid, vom rezolva totul și vă vom explica ce card ar trebui să alegeți pentru aparatul dumneavoastră foto!

Cardurile de memorie sunt disponibile în mai multe forme, dimensiuni și viteze diferite. Cele mai multe aparate foto au spațiu doar pentru un singur tip de card, dar pe unele aparate foto și camere video profesionale există uneori spațiu pentru două carduri diferite. Cardul numit SD (Secure digital) este de departe cel mai răspândit card din aparatele foto actuale, dar mai există și MicroSD, CFexpress, XQD și CFast. Cardurile SD standard sunt utilizate, printre altele, de aparatele foto compacte, aparatele foto de sistem și camerele video. În funcție de scopul pentru care urmează să fie utilizat un card de memorie, sunt necesare viteze de transfer diferite. 

Fotografiile cu imagini statice cu imagini unice funcționează în mod normal cu o rată de transfer redusă a cardurilor de memorie, în timp ce înregistrările video 4K din zilele noastre sau dacă filmați mai multe imagini într-o secvență de rafală necesită adesea un card rapid și de dimensiuni mari, cu o rată de transfer ridicată și stabilă. Pentru ca utilizatorul să găsească mai ușor cardul de memorie potrivit și în funcție de scop, există anumite semne și simboluri pe pagina frontală a cardului care vă informează despre performanța acestuia. În acest ghid, trecem în revistă toate simbolurile și tipurile de carduri, astfel încât să puteți profita la maxim de creativitatea dumneavoastră! 

SD (Secure Digital) 

După cum am menționat, cardul SD este cel mai comun card de memorie pentru toate camerele foto. Acesta vine într-o varietate de capacitate și viteză, în funcție de ceea ce aveți nevoie. Mai jos vă explicăm toate numerele și specificațiile tehnice, astfel încât să obțineți cardul potrivit pentru aparatul dumneavoastră. 

1: Viteza de citire 
2: Capacitate 
3: Tipul de card 
4: Clasa de viteză video 
5: Clasa de viteză UHS 
6: Clasificarea clasei de viteză 

1. 300 MB/s - Viteza de citire
Aceasta este viteza maximă de citire a cardului, exprimată de obicei în Megabytes pe secundă (MB/s).

2000x
Acesta este un alt mod (destul de învechit) de exprimare a vitezei maxime de citire.Identificatorul "x" a fost adoptat inițial de Lexar și, de atunci, implementat de multe mărci de carduri din industrie. Cu cât este mai mare numărul de dinaintea simbolului de viteză "x", cu atât este mai mare performanța cardului de memorie. Fiecare "x" reprezintă 15 MB/s. De exemplu, vă puteți da seama cât de rapid este un card 1000x în KB/s înmulțind 150 cu 1.000 și convertind KB/s în MB/s prin împărțirea la 1.000 (răspunsul este 150 MB/s). Puteți, de asemenea, să vă bazați pe viteza de 300 MB/s declarată pentru un card. 

2. 128 GB - Capacitate
Aceasta este capacitatea cardului: Cardurile SDHC variază între 16 GB și 32 GB, iar cardurile SDXC între 64 GB și 1 TB.

3. SD XC - Tipul de card
Acesta este tipul de card; diferitele tipuri de carduri utilizează formate de fișiere diferite, iar cardurile mai noi nu vor funcționa în cititoarele de carduri mai vechi.

4. V.90 - Clasa de viteză video
O clasă de viteză de scriere constantă pentru înregistrarea video. Există trei tipuri de clase de viteză, "Clasa de viteză UHS" și "Clasa de viteză video". Aceste clase de viteză asigură viteza constantă necesară pentru înregistrarea video prin desemnarea unei performanțe minime de scriere, care include V6, V10, V30, V60 și V90. Clasa de viteză V6 înseamnă că performanța cardului de memorie trebuie să ajungă la 6 MB/s, V10 este de 10 MB/s și V30 este de 30 MB/s, și așa mai departe V60 și V90 pot fi aplicate la înregistrări video de înaltă rezoluție și de înaltă calitate 8K, iar V6, V10 și V30 pot fi aplicate la rezoluții 4K.Producătorul SD va imprima aceste simboluri de clasă de viteză pe cardul de memorie (V60, V90...etc.). Aceste simboluri ale clasei de viteză vor indica pentru cardurile de memorie SDHC, SDXC UHS-I, UHS-I și SD, ajutându-i pe utilizatori să decidă cea mai bună combinație pentru o înregistrare fiabilă.

5. II, UHS - Clasa de viteză UHS
UHS înseamnă "Ultra High Speed" (viteză foarte mare) și se referă la tehnologia care permite viteze mai mari ale interfeței de bus pe cardurile Secure Digital High Capacity (SDHC) și Secure Digital Extended Capacity (SDXC). Vechea clasă UHS-I definește viteze de interfață de până la 104 MB/sec. Un card SDHC sau SDXC care suportă "UHS" ar putea avea performanțe de până la 104 MB/sec. UHS-II este noua generație UHS, UHS-II îmbunătățește vitezele interfeței până la 312MB/s care

6. U3 - Clasificarea clasei de viteză
Indică cât de repede poate fi transferat conținutul video pe cardul de memorie. UHS-I permite viteze maxime de transfer de 104 MB/s, în timp ce UHS-II permite viteze maxime de transfer de 312 MB/s. În cadrul clasei de viteză UHS există două denumiri, U1 și U3, care reprezintă viteze minime de scriere de 10 MB/s și, respectiv, 30 MB/s.

Clasa 10 
Este o clasificare mai veche a clasei de viteză. Este redundantă față de clasa de viteză UHS, dar mulți producători de carduri o includ și pe aceasta, deoarece multe produse de consum încă recomandă produse bazate pe vechiul standard. Clasa 10 este cea mai rapidă dintre vechile clasificări ale clasei de viteză, iar un card de clasa 10 este verificat să nu scrie niciodată mai încet de 10 MB/s. 

MicroSD 

Micro SD are o dimensiune de un sfert din cea a unui card SD obișnuit și este cel mai utilizat card de memorie în telefoane mobile, drone GPS și camere de acțiune. Pentru dronele 4K și camerele de acțiune din ziua de azi, aveți nevoie de un card rapid și fiabil pentru a vă asigura că nu pierdeți nimic. 

1: Viteza de citire 
2: Clasa de performanță a aplicației 
3: Clasa de viteză video 
4: Clasa de viteză UHS 
5: Capacitatea cardului  
6: Clasificarea clasei de viteză 

 

1. U3 - Viteza de citire
Indică cât de repede poate fi transferat conținutul video pe cartela de memorie. UHS-I permite viteze maxime de transfer de 104 MB/s, în timp ce UHS-II permite viteze maxime de transfer de 312 MB/s. În cadrul clasei de viteză UHS, există două denumiri, U1 și U3, care reprezintă viteze minime de scriere de 10 MB/s și, respectiv, 30 MB/s.

2. Clasa 10
Este o clasificare mai veche a clasei de viteză. Este redundantă față de clasa de viteză UHS, dar mulți producători de carduri o includ și pe aceasta, deoarece multe produse de consum încă recomandă produse bazate pe vechiul standard. Clasa 10 este cea mai rapidă dintre vechile clasificări ale clasei de viteză, iar un card de clasa 10 este verificat să nu scrie niciodată mai încet de 10 MB/s.

3. A2 - Clasa de performanță a aplicației
Application Performance Class - arată că placa este capabilă să facă aplicațiile mai stabile și îmbunătățește performanța telefonului.

3. V.30 - Clasa de viteză video
O clasă de viteză de scriere constantă pentru înregistrarea video. Există trei tipuri de clase de viteză, "UHS Speed Class" și "Video Speed Class". Aceste clase de viteză asigură viteza constantă necesară pentru înregistrarea video prin desemnarea unei performanțe minime de scriere, care include V6, V10, V30, V60 și V90. Clasa de viteză V6 înseamnă că performanța cardului de memorie trebuie să ajungă la 6 MB/s, V10 este de 10 MB/s, V30 este de 30 MB/s și așa mai departe. Aceste simboluri ale clasei de viteză vor ajuta utilizatorii să decidă cea mai bună combinație pentru o înregistrare fiabilă.

4. I, UHS - UHS Clasa de viteză UHS
UHS înseamnă "Ultra High Speed" (viteză foarte mare) și se referă la tehnologia care permite viteze mai mari ale interfeței de bus pe cardurile Micro Secure DigitalHigh Capacity (SDHC) și Micro Secure Digital Extended Capacity (SDXC). Vechea clasă UHS-I definește viteze de interfață de până la 104 MB/sec. Un card SDHC sau SDXC care suportă "UHS" ar putea avea performanțe de până la 104 MB/sec. UHS-II este noua generație UHS, UHS-II îmbunătățește vitezele de interfață până la 312MB/s care

5. 256GB - Capacitatea cardului
Aceasta este capacitatea cardului în GB.

6. 667x - Clasificarea clasei de viteză
Aceasta este viteza maximă de citire a cardurilor. Fiecare "x" reprezintă 15 MB/s.

CFexpress 

Cardurile CFexpress sunt în prezent cele mai rapide carduri de memorie de pe piață. Aparatele foto profesionale de la Panasonic, Canon, Sony și Nikon sunt compatibile cu aceste carduri de memorie. Cardul este o necesitate dacă doriți să profitați de cele mai recente caracteristici ale camerelor foto, inclusiv captura video 8K, înregistrarea video necomprimată în cameră și modurile de rafală ultra-rapidă. 

1. Viteza de citire a cardului
2. Tipul de card

3. Capacitatea cardului

 

1. 1750MB/s - Viteza de citire a cardului
Viteza maximă de citire a cardului. Viteza de scriere este de 1000 MB/s.

2. CFexpress Type B - Tipul de card
CFexpress vine în trei dimensiuni diferite (fizice)Tip A, B și C, unde A este cea mai mică și C este cea mai mare. În prezent, majoritatea aparatelor foto care folosesc CFexpress utilizează tipul B, dar unele modele mai noi încep să folosească și tipul C.

Tipul A are o conductă PCIe 3.0, pentru o viteză maximă de 1 GB/s, tipul B are două conducte, dublându-se la 2 GB/s, iar tipul C are patru conducte pentru o rată maximă de transfer de date de 4 GB/s.

3. 512GB - Capacitatea cardului

Notă: cardul CFexpress funcționează și cu unele aparate foto care utilizează carduri XQD. XQD este un card t care a fost conceput pentru a fi un succesor al cardului CompactFlash. Acesta utilizează PCI Express ca interfață de transfer de date. Este utilizat în principal de aparatele foto profesionale Nikon și Sony mai vechi.

Compact Flash 

Compact Flash este unul dintre cele mai vechi formate de memorie flash și a fost alegerea numărul unu a fotografilor profesioniști datorită vitezei și fiabilității sale. 

1: Viteza de citire a cardului 
2: Viteza minimă de scriere susținută 
3: Indicele de viteză 
4: Capacitatea cardului 

 

1. 160 MB/s - Viteza de citire a cardului
Aceasta este viteza maximă de citire a cardului, exprimată de obicei în Megabytes pe secundă (MB/s).

2. 65 - Viteza minimă de scriere susținută
Aceasta este cea mai mică viteză la care cardul va scrie. Această viteză (reprezentată în MB/s) este importantă pentru videografi, deoarece scăderile bruște ale vitezei de scriere pot cauza ratarea cadrelor.

3. UDMA 7 - Viteza nominală
Înseamnă Ultra Direct Memory Access și reprezintă un sistem care permite identificarea mai ușoară a vitezelor de transfer de pe card. Numărul care urmează după UDMA este de obicei cuprins între 0-7. UDMA 7 este egal cu 167 MB/sec.

4. 256GB - Capacitatea cardului
Aceasta este capacitatea cardului în gigaocteți.

CFast  

CFast este un card rapid și fiabil utilizat de mai multe camere foto și camere video profesionale, cum ar fi Arri Alexa Mini și Canon C700. Cardul CFast arată aproape identic cu cardul CompactFlash pe care se bazează, dar nu se potrivește într-un slot CF și nici nu poate fi citit de un cititor de carduri CompactFlash standard. 

1: Viteza de citire a cardului 
2: Viteza minimă de scriere susținută 
3: Indicele de viteză 
4: Capacitatea cardului 

 

1. 525MB/s - Viteza de citire a carduluiAceasta este viteza maximă de citire a cardului, exprimată de obicei în Megabytes pe secundă (MB/s).

2. 130 - Viteza minimă de scriere susținută
Aceasta este cea mai mică viteză la care cardul va scrie. Această viteză (reprezentată în MB/s) este importantă pentru videografi, deoarece scăderile bruște ale vitezei de scriere pot cauza ratarea cadrelor.

3. CFast 2.0 - Viteză nominală
Cardurile CFast 1.0 au utilizat interfața SATA 2.0. Viteza de transfer a cardului de stocare Pretec CFast din prima generație este de până la 160 MB/s. Cardurile de memorie CFast 2.0 suportă interfața SATA-3, oferind viteze de transfer continuu de până la 600MB/s. CFast 2.0 este potrivit pentru aparatele foto și camerele video high-end pentru a înregistra videoclipuri 4K.

4. 512GB - Capacitatea cardului
Aceasta este capacitatea cardului în gigaocteți.

Focus Nordic AB Bucureşti Sectorul 2, Strada GARA HERĂSTRĂU, Nr. 4D, BIROUL E18, Bloc C, Etaj 5

Găsiți pe hartă

Abonează-te la buletinul informativ

Primiți cele mai recente știri despre produse, inspirație și oferte speciale.

©2024 Focus Nordic