Începeți cu fotografia de stradă - Un ghid în opt pași

2024-04-23
Fotografie: Tomas Wikers

Străzile sunt o scenă în care decorurile și personajele principale se schimbă în fiecare secundă. Fotografia de stradă este un mod de a explora, observa și surprinde momente, emoții, stări de spirit și viața de zi cu zi. Pregătiți-vă să vă bucurați de viața de stradă cu Tomas Wikers, un fotograf pasionat și Digital Designer la Focus Nordic, care vă împărtășește cele mai bune sfaturi despre fotografia de stradă.

Fotografia de stradă este un mod de a explora, de a găsi noi perspective și momente unice în fiecare zi. 

Toate fotografiile sunt realizate de Tomas Wikers | @tomaswikers

Pentru început, câteva cuvinte despre alegerea camerei foto 

În fotografia de stradă, de obicei, doriți să vă amestecați în mediul înconjurător și să nu atrageți prea multă atenție asupra dumneavoastră. Folosesc adesea un aparat compact de tip point-and-shoot, cum ar fi Ricoh GR III sau un aparat foto compact fără oglindă, cum ar fi Fujifilm X-Pro2 cu Samyang 12mm f/2 NCS. Un 23mm sau un 35mm funcționează de asemenea foarte bine și sunt probabil sinonime cu fotografia de stradă. Aceste aparate foto sunt plăcute de fotografiat și ușor de transportat. Partea bună este că oamenii cred că sunt un turist și nu mă deranjează. Uneori folosesc și Rolleiflex-ul meu și acesta este un bun prilej de conversație, deoarece mulți oameni sunt fascinați de aparatele analogice de epocă. 

1. Subiectul se găsește peste tot

O fotografie de stradă nu trebuie neapărat să fie făcută pe o stradă sau într-un mediu urban. Situațiile mici și amuzante pot avea loc oriunde unde se întâlnesc oamenii - cum ar fi într-un parc, într-o cafenea sau într-un salon de coafură. Rămâneți câteva minute și priviți în jur pentru a vedea dacă se întâmplă ceva interesant. Dacă nu, mergeți mai departe și încercați o altă locație și poate reveniți mai târziu. 

2. Fiți cu un pas înainte

Fotografia înseamnă să vezi, dar în fotografia de stradă trebuie să încerci chiar să anticipezi o situație înainte ca aceasta să se întâmple. De multe ori, momentele interesante apar brusc și trebuie să fii pregătit. Asigurați-vă că aparatul foto este setat la valori adecvate pentru viteza de declanșare, diafragmă, ISO și focalizare, astfel încât să puteți ridica rapid aparatul la ochi și să apăsați pur și simplu butonul de declanșare. 

Dacă vedeți că se întâmplă ceva interesant și trebuie să începeți să vă jucați cu setările aparatului foto, ei bine, momentul a trecut. În fotografia de stradă ai doar câteva secunde pentru a decide și trebuie să fii pregătit. De obicei fotografiez în prioritate de diafragmă și setez diafragma la ceva între f/5.6-8 și focalizarea între aproximativ 3-4 metri până la infinit. De asemenea, am câteva moduri preprogramate care este potrivit pentru fotografia de stradă, dar uneori fotografiez și în modul program pentru a fi mai rapid și mai ușor. 

3. Profitați de fundal

Posterele și picturile murale pot fi folosite ca fundaluri pentru a susține povestea. Evitați însă elementele deranjante din fundal, cum ar fi stâlpii, copacii sau panourile stradale care par să crească din capetele oamenilor. 

4. Fiți răbdători

Uneori trebuie să așteptați mult timp pentru a obține o fotografie reușită. Alegeți un subiect într-un mediu sau într-o lumină care pare să aibă potențialul unei imagini reușite și doar observați discret. Dacă aveți noroc, o situație interesantă va apărea în cele din urmă, făcând ca toată așteptarea să merite. 

5. Captarea mișcării

O fotografie nu trebuie să fie întotdeauna clară. Imaginile cu blur de mișcare au adesea o expresie oarecum poetică, deoarece nu toate detaliile sunt super clare. Atunci când fotografiați subiecți în mișcare, încercați să faceți o mișcare panoramică cu aparatul foto și utilizați o viteză lungă a obturatorului, cum ar fi 1/15 de secundă. În acest fel, fundalul devine neclar, în timp ce subiectul în sine devine rezonabil de clar. 

6. Aplecați-vă în jos

Fotografierea pe picioarele drepte oferă rareori cea mai bună perspectivă. Un unghi jos al aparatului de fotografiat înseamnă o mai bună întâlnire cu persoana pe care doriți să o fotografiați. De asemenea, atunci când vă aplecați sau vă înclinați ușor în lateral, obțineți adesea o compoziție mai interesantă. De asemenea, poate fi mai ușor să scăpați de elementele deranjante din fundal. 

7. Lumina și umbra

Lumina este absolut crucială în fotografie. Dungile de soare și umbrele pot fi elemente frumoase de compoziție și contribuie cu un sentiment de direcție și dispoziție. Luați-vă câteva minute pentru a încerca diferite configurații pentru a vă asigura că obțineți fotografia perfectă și că propria umbră nu apare în imagine. 

Cea mai bună lumină se găsește adesea dimineața și la sfârșitul după-amiezii. Lumina de seară și vremea înnorată este excelentă pentru a scoate în evidență tonurile fine. Fotografierea în lumina puternică a soarelui ar trebui evitată, cu excepția cazului în care subiectul beneficiază în mod special de ea (ceea ce se poate întâmpla). Atenție însă la propria umbră! 

8. Alb-negru sau color

Imaginile color sunt mai bune atunci când culoarea este un ingredient important în compoziție. O imagine alb-negru accentuează conținutul și, mai mult sau mai puțin, forțează privitorul să vadă motivul din imagine. Dacă fotografiați în format raw, puteți alege ulterior dacă imaginea arată cel mai bine în culori sau alb-negru. Dacă alegeți cea din urmă variantă, este important să lucrați cu atenție în camera obscură digitală, astfel încât lumina, umbrele, contrastele și nuanțele mici și fine de gri să iasă cu adevărat bine în imaginea finală. 

Focus Nordic AB Bucureşti Sectorul 2, Strada GARA HERĂSTRĂU, Nr. 4D, BIROUL E18, Bloc C, Etaj 5

Găsiți pe hartă

Abonează-te la buletinul informativ

Primiți cele mai recente știri despre produse, inspirație și oferte speciale.

©2024 Focus Nordic