Pentru a stăpâni utilizarea filtrelor ND sunt necesare câteva noțiuni despre diafragmă și viteza obturatorului.
Primul lucru pe care trebuie să îl știți este că "expunerea" (adică cât de mult va fi luminoasă imaginea) este determinată prin combinarea "diafragmei" și a "vitezei de declanșare "*.
* ISO va determina, de asemenea, valoarea expunerii.
Deschidere
Diafragma controlează și reglează cantitatea de lumină care poate intra în obiectiv.
Se exprimă în valori numerice f (valoarea diafragmei). Valorile f-numerice standard sunt, de exemplu, f/1,4, f/2, f/2,8.
Cu cât numărul f este mai mare, cu atât mai mică este cantitatea de lumină care va putea intra în obiectiv și invers. De exemplu, la trecerea de la f/1,4 la f/2, jumătate din cantitatea de lumină care poate intra în obiectiv este tăiată.
De asemenea, diafragma afectează profunzimea câmpului (și anume, cât de mult va părea clară sau neclară imaginea). Cu o valoare scăzută a numărului f, de exemplu, puteți obține un fundal mult mai neclar.
Viteza obturatorului
Viteza de declanșare este durata de timp în care obturatorul aparatului foto va rămâne deschis. Atunci când obturatorul este deschis, lumina poate atinge senzorul și imaginea poate fi captată. Cu cât viteza de declanșare este mai mică, cu atât mai mult timp lumina atinge senzorul.
De exemplu, atunci când setați viteza obturatorului de la 1/60 sec la 1/30 sec, cantitatea de lumină care atinge senzorul se dublează.
Cu o viteză de declanșare lentă puteți surprinde și exprima mișcarea obiectelor în mișcare în imagini.