3. Când sunt necesare filtrele ND?

2024-04-22
Fotografie: 藤正司

Când trebuie să reduceți viteza obturatorului

Prin încetinirea vitezei de declanșare, puteți crea intenționat mișcare în fotografiile dumneavoastră. De exemplu, atunci când fotografiați cascade la o viteză de declanșare redusă, puteți reproduce în fotografii mișcarea lină și curgătoare a apei, ca în imaginea de mai jos: 

Atunci când aveți nevoie de o diafragmă deschisă pentru a estompa fundalul.

Deschiderea diafragmei în zilele luminoase și însorite poate supraexpune imaginea. Folosirea unui filtru ND în această situație de lumină vă va ajuta să reduceți cantitatea de lumină pentru a obține o expunere adecvată cu diafragma larg deschisă. 

Pot ajusta expunerea cu ajutorul setărilor aparatului foto. De ce mai sunt necesare filtrele ND?

Pentru a încetini și mai mult viteza obturatorului 
Din punct de vedere tehnic, ați putea încetini viteza obturatorului prin simpla închidere a diafragmei (de exemplu, prin setarea unui număr f mai mare), dar vor exista totuși unele limite, ceea ce va duce la imagini supraexpuse. În plus, fotografierea cu un număr f prea mare (adică o diafragmă închisă) înseamnă o calitate slabă a imaginii finale (a se vedea "fenomenul de difracție"). 

Atunci când aveți nevoie de o diafragmă deschisă pentru a estompa fundalul 
În zilele luminoase și însorite, chiar dacă fotografiați cu o valoare mică a diafragmei (de exemplu f/1,4 sau f/1,8) și la limitele vitezei de declanșare a aparatului foto (de exemplu 1/4000 sec sau 1/8000 sec), imaginile pot fi totuși supraexpuse. Și în aceste condiții de lumină sunt necesare filtrele ND. 

Fenomenul de difracție: ce este? 
În fotografie, difracția apare atunci când undele de lumină întâlnesc un obstacol, ceea ce le face să se îndoaie în jurul acestui obstacol. 

Cu un număr f mare, ceea ce înseamnă un diametru mic al orificiului diafragmei, lumina care intră în orificiul diafragmei se îndoaie în jurul acesteia și, prin urmare, nu poate ajunge la elementele senzorului de imagine, ceea ce duce la o degradare a calității imaginii finale. 

Imaginile de mai jos arată, de exemplu, diferența de calitate a imaginii atunci când fotografiați la f/8, respectiv f/22. 

După cum se poate observa în mărirea imaginii, diferența este remarcabilă: un fel de ceață afectează imaginea realizată la f/22, ceea ce duce la o claritate slabă în comparație cu imaginea realizată la f/8. 

În acest caz, filtrele ND sunt esențiale pentru a vă permite să fotografiați la o viteză redusă a obturatorului fără a închide diafragma până la f/22. 

Cum se vor schimba fotografiile mele cu ajutorul filtrelor ND? 

Iată câteva exemple care arată cât de impresionant poate fi schimbată expresia apei atunci când se utilizează diferite filtre ND. 

Prin utilizarea filtrelor ND, puteți, de exemplu, să surprindeți imagini impresionante ale cascadelor la o viteză redusă a obturatorului. O viteză de declanșare de 1/30 sec poate fi extrem de încetinită la 1/4 sec prin utilizarea unui filtru ND8, captând astfel în mod eficient curgerea naturală a cascadelor în imaginea finală. 

În plus, după cum puteți vedea în imaginea realizată cu filtrele ND16 și ND32, chiar și cu o diferență de doar 1 stop în viteza de declanșare, cu cât valoarea ND este mai mare, cu atât cascadele vor arăta mai lin. 

Focus Nordic AB Bucureşti Sectorul 2, Strada GARA HERĂSTRĂU, Nr. 4D, BIROUL E18, Bloc C, Etaj 5

Găsiți pe hartă

Abonează-te la buletinul informativ

Primiți cele mai recente știri despre produse, inspirație și oferte speciale.

©2025 Focus Nordic